Министар рударства и енергетике и заменик градоначелника Београда поводом почетка топлих проба

Министар рударства и енергетике и заменик градоначелника Београда поводом почетка топлих проба

Београд, 12. октобар 2020. године – Министар рударства и енергетике Александар Антић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, градска секретарка за енергетику Нина Јандрић и директор ЈКП „Београдске електране” Раде Баста, обишли су Јавно комунално предузеће „Београдске електране” које је данас почело са топлим пробама. Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће радијатори током поподнева бити топли, а од сутра ће грејање у београдским становима бити у пуном капацитету, те да град Београд потпуно спремно улази у грејну сезону.

– „Београдске топлане” су почеле са топлим пробама грејања у Београду. Будући да ће температура бити нижа наредних дана, од сутра ће грејање бити у пуном капацитету и свих 318 хиљада станова које ми грејемо имаће топлотну енергију. Данас смо стартовали у шест сати ујутро. Систему треба времена да се покрене, тако да ће грађани у послеподневним часовима осетити да су станови топли  – истакао је Весић.

Он је подсетио да Град Београд греје око 22.500.000 квадрата, од чега је 17.850.000 станова, а остатак је пословни простор.

– Ове године имамо око 500.000 квадрата више, што значи да је наше градско предузеће радило добро и да је прикључивало нове зграде на топлотно грејање. Веома је важно да грађани сарађују са нама у првих седам дана, јер у том периоду се види највише проблема без обзира на то што је завршен ремонт и што има довољно енергената. Зато постоји Кол сервиса у „Београдским електранама” који грађани треба да позову у случају проблема са грејањем. Број телефона је 2093-011 за оне грађане код којих читава зграда није добила грејање, а у случају цурење из радијатора и проблема такве врсте треба да позову број 2093-100 – нагласио је Весић.

Весић је замолио грађане да, како не би дошло до загушења, тамо где нема грејања у целој згради, управници зграде позову и комуницирају са представницима „Електрана”.

– До 15. октобра грејемо уколико је просечна температура испод 12 степени Целзијуса. После 15. октобра, када почиње грејна сезона, грејемо у пуном режиму, осим ако температура буде изнад 15 степени – навео је Весић.

Он је захвалио запосленима у „Београдским електранама” који су током лета урадили ремонт свих 36 топлотних извора, као и грађанима који су редовним плаћањем омогућили да се уради све што је неопходно, подсетивши да у нашем граду има око 1.600 километара топловодних цеви.

Министар рударства и енергетике Александар Антић је рекао да је све спремно за почетак грејне сезоне у Србији, да су обезбеђени сви кључни енергенти који ће омогућити стабилан и сигуран рад, и то по ценама које се неће мењати.

– У 60 градова и општина у Србији системи су спремни за почетак грејне сезоне. Велики посао је урађен током лета, више од 6.000 мегавата капацитета ремонтовано је у топланама у Србији и мрежа је доведена у ред, што је заиста комплексан процес. Од 1. октобра су извршене функционалне пробе, а у неким срединама у Србији је због хладнијих температура грејање почело раније – истакао је Антић.

Према његовим речима, од данас у готово свим срединама крећу топле пробе, а од сутра ће у великом броју средина у Србији почети грејање, у зависности од температура.

– Имамо потпуно стабилну енергетску ситуацију, обезбеђени су сви кључни енергенти. Топлане широм Србије током године потроше више од 600 милиона метара кубних гаса, око 80.000 тона мазута и додатне количине пелета, биомасе, угља. Сви ти енергетни су обезбеђени или уговорени. Подземно складиште Банатски двор је напуњено готово до врха, а ових дана завршавамо тај посао – нагласио је Антић.

Извор: Беоинфо вести