Ministar rudarstva i energetike i zamenik gradonačelnika Beograda povodom početka toplih proba

Ministar rudarstva i energetike i zamenik gradonačelnika Beograda povodom početka toplih proba

Beograd, 12. oktobar 2020. godine – Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gradska sekretarka za energetiku Nina Jandrić i direktor JKP „Beogradske elektrane” Rade Basta, obišli su Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane” koje je danas počelo sa toplim probama. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će radijatori tokom popodneva biti topli, a od sutra će grejanje u beogradskim stanovima biti u punom kapacitetu, te da grad Beograd potpuno spremno ulazi u grejnu sezonu.

– „Beogradske toplane” su počele sa toplim probama grejanja u Beogradu. Budući da će temperatura biti niža narednih dana, od sutra će grejanje biti u punom kapacitetu i svih 318 hiljada stanova koje mi grejemo imaće toplotnu energiju. Danas smo startovali u šest sati ujutro. Sistemu treba vremena da se pokrene, tako da će građani u poslepodnevnim časovima osetiti da su stanovi topli  – istakao je Vesić.

On je podsetio da Grad Beograd greje oko 22.500.000 kvadrata, od čega je 17.850.000 stanova, a ostatak je poslovni prostor.

– Ove godine imamo oko 500.000 kvadrata više, što znači da je naše gradsko preduzeće radilo dobro i da je priključivalo nove zgrade na toplotno grejanje. Veoma je važno da građani sarađuju sa nama u prvih sedam dana, jer u tom periodu se vidi najviše problema bez obzira na to što je završen remont i što ima dovoljno energenata. Zato postoji Kol servisa u „Beogradskim elektranama” koji građani treba da pozovu u slučaju problema sa grejanjem. Broj telefona je 2093-011 za one građane kod kojih čitava zgrada nije dobila grejanje, a u slučaju curenje iz radijatora i problema takve vrste treba da pozovu broj 2093-100 – naglasio je Vesić.

Vesić je zamolio građane da, kako ne bi došlo do zagušenja, tamo gde nema grejanja u celoj zgradi, upravnici zgrade pozovu i komuniciraju sa predstavnicima „Elektrana”.

– Do 15. oktobra grejemo ukoliko je prosečna temperatura ispod 12 stepeni Celzijusa. Posle 15. oktobra, kada počinje grejna sezona, grejemo u punom režimu, osim ako temperatura bude iznad 15 stepeni – naveo je Vesić.

On je zahvalio zaposlenima u „Beogradskim elektranama” koji su tokom leta uradili remont svih 36 toplotnih izvora, kao i građanima koji su redovnim plaćanjem omogućili da se uradi sve što je neophodno, podsetivši da u našem gradu ima oko 1.600 kilometara toplovodnih cevi.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je sve spremno za početak grejne sezone u Srbiji, da su obezbeđeni svi ključni energenti koji će omogućiti stabilan i siguran rad, i to po cenama koje se neće menjati.

– U 60 gradova i opština u Srbiji sistemi su spremni za početak grejne sezone. Veliki posao je urađen tokom leta, više od 6.000 megavata kapaciteta remontovano je u toplanama u Srbiji i mreža je dovedena u red, što je zaista kompleksan proces. Od 1. oktobra su izvršene funkcionalne probe, a u nekim sredinama u Srbiji je zbog hladnijih temperatura grejanje počelo ranije – istakao je Antić.

Prema njegovim rečima, od danas u gotovo svim sredinama kreću tople probe, a od sutra će u velikom broju sredina u Srbiji početi grejanje, u zavisnosti od temperatura.

– Imamo potpuno stabilnu energetsku situaciju, obezbeđeni su svi ključni energenti. Toplane širom Srbije tokom godine potroše više od 600 miliona metara kubnih gasa, oko 80.000 tona mazuta i dodatne količine peleta, biomase, uglja. Svi ti energetni su obezbeđeni ili ugovoreni. Podzemno skladište Banatski dvor je napunjeno gotovo do vrha, a ovih dana završavamo taj posao – naglasio je Antić.

Izvor: Beoinfo vesti