Топлотни извори „Београдских електрана“ постепено прелазе у режим испоруке топлотне енергије

Београд, 12. октобар 2020. године – Због прогнозиране спољашње температуре ваздуха, чија ће средња дневна вредност бити испод 12 степени Целзијуса, сви топлотни извори „Београдских електрана“ данас, 12. октобра, постепено прелазе у режим производње и испоруке топлотне енергије потрошачима.

„Београдске електране“ ће и наредних дана, до званичног почетка грејне сезоне, 15. октобра, наставити са радом прилагођеним прогнозираним и оствареним температурама спољашњег ваздуха, а у свему према Одлуци о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду. Уколико у данима до 15. октобра средње дневне температуре буду ниже од 12 степени Целзијуса, биће настављена испорука топлотне енергије потрошачима.

Систем даљинског грејања Београда један је од највећих у Европи и чини га 36 топлотних извора, више од 9.000 топлотних предајних станица и у њима више од 40.000 пумпи и друге опреме, као и више од 1.600 километара топловодних цеви. За стабилан рад тако великог енергетског система неопходно је неколико дана постепеног и веома пажљивог оптерећивања због преласка из стационарног у динамички режим рада. Зато молимо потрошаче за стрпљење. Наглашавамо да се први ефекти данашњег рада погона „Београдских електрана“, код већине потрошача, могу очекивати у поподневним и вечерњим часовима.

Апелујемо на све потрошаче да до званичног почетка грејне сезоне (15. октобар) пријављују искључиво када целе зграде нису снабдевене топлотном енергијом на број телефона 011/2093-011 и да то чине управници зграда или председници кућних савета. То је веома важно да се не би дешавало да дође до загушења телефонских позива и непотребног чекања на успостављање везе са Диспечерским центром-Службом за пријем рекламација, јер се неретко дешава да више комшија из једне зграде покушава да пријави истоврсни поремећај. Такође, приоритет у отклањању рекламација су цурења воде из инсталација, а број телефона Диспечерског ценра за пријаву је 011/2093-100 (број телефона искључиво за пријаву цурења воде из инсталација).