Министар Александар Антић и председник СГБ Никола Никодијевић у „Београдским електранама“

Министар Александар Антић и председник СГБ Никола Никодијевић у „Београдским електранама“

Министар рударства и енергетике Александар Антић, државни секретар Зоран Предић и председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић традиционално су на Бадње вече обишли запослене у „Београдским електранама”. Министар Антић је том приликом подсетио да су „Београдске електране” највећи произвођач и дистрибутер топлотне енергије у Југоисточној Европи, захвалио људима који раде на најрадоснији хришћански празник – Божић како би Београђани несметано уживали у својим топлим домовима, и да се већ 10 дана без прекида загревају станови и дању и ноћу.

- Енергетски систем Србије је за ову зиму потпуно припремљен и стабилан, имамо довољно гаса и осталих енергената, а око 60 топлана широм Србије ради у режиму 24 сата дневно како би грађани у пријатној атмосфери провели празнике. Пред нама је потпуно стабилан систем у свим енергетским компанијама. Добро смо се припремили за зиму, сви сегменти добро функционишу, од производње, преноса и дистрибуције електичне енергије, преко снабдевања гасом и осталим енергетнима до поузданог рада топлотних система широм Србије – рекао је Антић.

Министар Антић је рекао и да систем „Београдских електрана“ обезбеђује грејање за више од милион Београђана, да греје више од 315.000 станова и укупну површину, укључујући и пословни простор, од 22 милиона квадратних метара. Антић је истакао и да је пред тим предузећем велика инвестициона година, наводећи да београдске топлане заједно са Градом Београдом, а уз подршку Владе Србије, развијају пројекат топлодалековода од Обреновца до топлане на Новом Београду.

-То је део једне дугорочне визије, једног стабилизовања читавог система, додатне енергетске сигурности, безбедности и ефикасног коришћења домаћих ресурса. Очекујем да ће у овој години бити потписан уговор о финансирању тог пројекта, као и да ће убрзо након тога почети радови на изградњи топлодалековода. Значајан пројекат топловода од Винче, односно, будућег постројења за производњу топлотне електринчне енергије на отпаду, до топлане на Коњарнику. Осим тога „Београдске електране“ имају у свом систему више од 1.600 километара мреже коју треба адекватно одржавати, али и модернизовати.

Министар Антић је подсетио и да се ради на гашењу индивидуалних котларница, који су, додаје, загађивачи града, истичући да се у 2020. планира гашење четири или пет таквих котларница.

Он је запосленима честитао Бадње вече и Божић, а по традицији се путем радио-станице обратио дежурним екипама на термокомандама свих топлана и котларница.