У понедељак, 15. априла, успешно се завршава педесет четврта грејна сезона

Београд, 13. април 2019. године – Према Одлуци Скупштине града Београда о снабдевању топлотном енергијом, у понедељак, 15. априла, званично се завршава грејна сезона. У складу са том одлуком, „Београдске електране“ ће потрошачима испоручивати топлотну енергију у периоду од 16. априла до 3. маја „у данима за које у задњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидрометеролошки завод прогнозира средњу дневну температуру 12 степени Целзијуса или нижу“. To значи да ће сви топлотни извори предузећа, у периоду од 16. априла до 3. маја, бити у приправности и спремни да испоручују топлотну енергију у случају поменутих временских прилика.

Према прелиминарним резултатима, ова, 54. по реду, грејна сезона протекла је веома успешно. Значајно је смањен број поремећаја у производном и дистрибутивном систему. Услед мањег броја кварова и бржег отклањања поремећаја, скраћен је Одлуком дефинисан период у којем су потрошачи били без топлотне енергије. Такође, смањени су и губици воде у топловодној мрежи дугој чак 1.580 километара, што је допринело и смањењу трошкова пословања и ефикаснијем раду целокупног система даљинског грејања. Иако се временски услови у грејној сезони могу окарактерисати као просечни по хидрометеоролошким параметрима, у данима са ниским ноћним температурама „Београдске електране“ су производиле топлотну енергију и снабдевале кориснике у двадесетчетворочасовном режиму укупно 62 дана.

Да је грејна сезона протекла веома успешно потврђују и резултати недавно спроведеног истраживања међу потрошачима. Наиме, у односу на 2013. и 2015. годину, када су рађена истраживања, резултати показују да се значајно повећао број потрошача који су веома задовољни целокупним ангажманом и квалитетом грејања посебно у актуелној грејној сезони 2018/19. Корисници су посебно истакли да је двадесетчетворочасовно грејање умногоме допринело бољем квалитету грејања.

ЈКП „Београдске електране“ од 4. маја прелазе у фазу ремонта свих производних постројења, као и појединих делова дистрибутивног система, како би се спремно дочекала грејна сезона, 2019/2020 године.

„Београдске електране“ су већ на више локација у Београду започеле изградњу нове топловодне мреже у циљу побољшања квалитета услуга постојећим корисницима, прикључења нових потрошача, као и гашења локалних котларница, чиме настављају вишедеценијску борбу за чистији ваздух у Београду. Значајне инвестиције биће спроведене до почетка следеће грејне сезоне, чиме ће пословање предузећа бити додатно унапређено.