Одата почаст Слободану Тришићу, раднику „Београдских електрана“ који је пре 20 година страдао током НАТО бомбардовања топлане

Одата почаст Слободану Тришићу, раднику „Београдских електрана“ који је пре 20 година страдао током НАТО бомбардовања топлане

Јавно комунално предузеће „Београдске електране“ данас, 04. априла 2019. године, обележило је 20 година од НАТО бомбардовања топлане „Нови Београд“ и погибије колеге Слободана Тришића.

На спомен обележје трагично страдалом колеги венце су положили чланови породице Тришић, Зоран Спасеновски, директор Дирекције за инвестиције ЈКП „Београдских електрана“ испред целокупног менаџмента, Нина Јандрић вршилац дужности секретара за енергетику Града Београда, Милан Вулевић, вршилац дужности подсекретара за енергетику, бивши менаџмент ЈКП „Београдске електране“, колеге и представници Градског одбора СУБНОР-а.

Зоран Спасеновски, директор Дирекције за инвестиције „Београдских електрана“ одајући помен трагично настрадалом Слободану Тришићу,  подсетио је да је бомбардовање топлане и загађење ваздуха, воде и земље које се догодило тог дана било једно од највећих удара на животну средину Београђана у протеклих 70 година, те да се никада неће са сигурношћу знати, колико је наших колегиница и колега умрло услед последица густог црног облака који се тога дана надвио над топланом:

-         И данас, две деценије од тог стравичног догађаја, када су НАТО пројектили погађали „Београдске електране“, а наш драги Триша недужно настрадао на свом радном месту, сећања су нам свежа, а жал за изгубљеним животом не пролази. Током бомбардовања страдало је више од 2.000 недужних грађана Србије. За њихово убиство оправдања нема као ни заборава – истакао је Спасеновски.

Нина Јандрић, вршилац дужности секретара за енергетику рекла је да овај догађај сваке године изискује посебну пажњу јер је човек страдао на радном месту.

– То је веома тужно и даје нам за право да на првом месту не заборавимо људске животе, а потом и инфраструктуру која је срушена и на срећу обновљена. То је свакако била и велика материјална штета за град Београд – истакла је она и додала да се овај, али и други догађаји не смеју заборавити нити опростити.

Тог 4. априла 1999. године, у 4 сата и 26 минута, са више НАТО пројектила погођена је топлана „Нови Београд“, и уништени су значајни складишни капацитети за течна горива, црпна станица, део виталних постојења, оба претакалишта и бензинска пумпа, а велика материјална штета нанета је свим објектима.

- „Београдске електране“ су убрзо након бомбардовања обновиле разорену инфраструктуру и спремно дочекале већ прву грејну сезону исте године. За претходних 20 година изграђени су и нови објекти, унапређен рад целога система, а свакодневно се улажу напори да наши суграђани удобно живе и раде у топлим просторијама, само је живот нашег колеге ненадокнадив. Никада нећемо престати да чувамо успомену на њега – закључио је Спасеновски.