Odata počast Slobodanu Trišiću, radniku „Beogradskih elektrana“ koji je pre 20 godina stradao tokom NATO bombardovanja toplane

Odata počast Slobodanu Trišiću, radniku „Beogradskih elektrana“ koji je pre 20 godina stradao tokom NATO bombardovanja toplane

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ danas, 04. aprila 2019. godine, obeležilo je 20 godina od NATO bombardovanja toplane „Novi Beograd“ i pogibije kolege Slobodana Trišića.

Na spomen obeležje tragično stradalom kolegi vence su položili članovi porodice Trišić, Zoran Spasenovski, direktor Direkcije za investicije JKP „Beogradskih elektrana“ ispred celokupnog menadžmenta, Nina Jandrić vršilac dužnosti sekretara za energetiku Grada Beograda, Milan Vulević, vršilac dužnosti podsekretara za energetiku, bivši menadžment JKP „Beogradske elektrane“, kolege i predstavnici Gradskog odbora SUBNOR-a.

Zoran Spasenovski, direktor Direkcije za investicije „Beogradskih elektrana“ odajući pomen tragično nastradalom Slobodanu Trišiću,  podsetio je da je bombardovanje toplane i zagađenje vazduha, vode i zemlje koje se dogodilo tog dana bilo jedno od najvećih udara na životnu sredinu Beograđana u proteklih 70 godina, te da se nikada neće sa sigurnošću znati, koliko je naših koleginica i kolega umrlo usled posledica gustog crnog oblaka koji se toga dana nadvio nad toplanom:

-         I danas, dve decenije od tog stravičnog događaja, kada su NATO projektili pogađali „Beogradske elektrane“, a naš dragi Triša nedužno nastradao na svom radnom mestu, sećanja su nam sveža, a žal za izgubljenim životom ne prolazi. Tokom bombardovanja stradalo je više od 2.000 nedužnih građana Srbije. Za njihovo ubistvo opravdanja nema kao ni zaborava – istakao je Spasenovski.

Nina Jandrić, vršilac dužnosti sekretara za energetiku rekla je da ovaj događaj svake godine iziskuje posebnu pažnju jer je čovek stradao na radnom mestu.

– To je veoma tužno i daje nam za pravo da na prvom mestu ne zaboravimo ljudske živote, a potom i infrastrukturu koja je srušena i na sreću obnovljena. To je svakako bila i velika materijalna šteta za grad Beograd – istakla je ona i dodala da se ovaj, ali i drugi događaji ne smeju zaboraviti niti oprostiti.

Tog 4. aprila 1999. godine, u 4 sata i 26 minuta, sa više NATO projektila pogođena je toplana „Novi Beograd“, i uništeni su značajni skladišni kapaciteti za tečna goriva, crpna stanica, deo vitalnih postojenja, oba pretakališta i benzinska pumpa, a velika materijalna šteta naneta je svim objektima.

- „Beogradske elektrane“ su ubrzo nakon bombardovanja obnovile razorenu infrastrukturu i spremno dočekale već prvu grejnu sezonu iste godine. Za prethodnih 20 godina izgrađeni su i novi objekti, unapređen rad celoga sistema, a svakodnevno se ulažu napori da naši sugrađani udobno žive i rade u toplim prostorijama, samo je život našeg kolege nenadoknadiv. Nikada nećemo prestati da čuvamo uspomenu na njega – zaključio je Spasenovski.