Beogradske elektrane proslavile 45 godina

Beogradske elektrane proslavile 45 godina

Javno komunalno preduzeće „Beogradske elektrane“ danas proslavlja jubilarni 45. rođendan. Davne 1965. godine puštena je u rad prva srpska termoelektrana – toplana iz koje je deo Beograđana, pored toplotnom, snabdevan i električnom energijom. Taj događaj se smatra i početkom centralizovanog snabdevanja toplotnom energijom građana prestonice i njene privrede.

Strateški planiran razvoj energetike Beograda počeo je rešenjem Narodnog odbora Grada Beograda 6. novembra 1959. godine kojim je definisano osnivanje preduzeća za proizvodnju toplotne i električne energije – „Toplana“. Širenje Beograda preko Save i Dunava i brza izgradnja velikih stambenih naselja i industrijskih objekata na prostoru Novog Beograda stvorili su potrebu za dodatnim izvorima toplotne i električne energije. Izgradnja termoelektrane – toplane u Novom Beogradu počela je decembra 1961. godine. Najveći energetski objekat za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije u to vreme priključen je na elektroenergetski sistem 1965. godine startovanjem agregata broj 1 i 2.

Danas toplotnom energijom „Beogradske elektrane“ snabdevaju oko 300.000 beogradskih stanova i više od četri miliona metara kvadratnih poslovnog prostora, dok se sanitarnom toplom vodom snabdeva oko 30.000 stanova u glavnom gradu. Sa 14 velikih toplotnih izvora – toplana i 3.000 megavata instalisanih kapaciteta, „Beogradske elektrane“ predstavljaju i jednog od najvećeg pojedinačnog potrošača energenata u Srbiji.

Zahvaljujući gradu Beogradu, „Beogradske elektrane“ postale su srpski energetski gigant, koji svake godine širi toplovodnu mrežu i izgrađuje nove proizvodne pogone. Toplane postoje i razvijaju se zbog milion građana Beograda koji koriste njihove usluge i isto toliko onih koji je očekuju. Ispod ulica grada prostire se mreža dužine od čak 600 kilometara, koja se svake godine proširuje za više desetina kilometara.

Beograd,
22. decembar 2010.