Деманти на тврдње појединих медија да је део потрошача у делу центра града у суботу, 24. новембра 2018., био без грејања због изградње „Београда на води“

Београд, 30. новембар 2018. – Поједини медији објавили су информацију да се у суботу, 24. новембра 2018. године, како је наведено, „десетине хиљада људи смрзавало у већем делу центра града због квара до којег је дошло услед извођења радова на градилишту Београда на води“, а што је неистина.

Истина је да су делови централне градске зоне били без грејања у суботу, 24. новембра 2018. године, од 09.00 часова до 22.00 часа (када је био и завршен грејни дан) због квара на делу магистралног топловода (М6) на грејном подручју топлане „Нови Београд“ из којег се снабдевају потрошачи у поменутом делу града, а који се десио у топловодној комори у Савској улици. Чињеница је да се топловодна комора у којој је био квар на делу магистралног топловода уопште не налази у зони градилишта „Београда на води“, нити је тај магистрални топловод уопште физички повезан нити са једним објектом у „Београду на води“. Непобитна истина је да се квар догодио због великог броја честих термичких напрезања магистралног топловода, што је уобичајна појава у термотехници, и да на њему није дошло до квара због радова у оквиру изградње објеката у склопу пројекта „Београд на води“. Такође, чињеница је и да су теренске екипе за хитне интервенције радиле више од 12 сати без прекида како би у најкраћем року поправиле овај квар, а да би потрошачи добили грејање у недељу, 25. новембра 2018. године, у 07.00 часова, када и сви потрошачи ЈКП „Београдске електране“. Такође, чињеница је и да су потрошачи и медији о овом квару обавештени пре искључења потрошача, а не post-festum.

Иначе, радови су обављени у суботу, 24. новембра, када је спољашња температура ваздуха била виша од 10 степени Целзијуса да би се избегла већа хаварија у наредним данима када је прогнозирана ниска спољашња температура ваздуха, која захтева 24.-о часовну испоруку топлотне енергије потрошачима и када би последице прекида испоруке топлотне енергије по њих биле веће и непријатније.

ЈКП „Београдске електране“ ће и убудуће у најповољнијим тренуцима по потрошаче отклањати све кварове да би спречиле веће последице, јер је задовољство корисника на првом месту.