Градоначелник проф.др. Зоран Радојичић обишао „Београдске електране“

Градоначелник проф.др. Зоран Радојичић обишао „Београдске електране“

Београд, 28. новембар 2018. – Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је јутрос топлану „Нови Београд” где се уверио да сви системи функционишу и да Београђани имају квалитетно грејање.

Радојичић је, заједно са руководством ЈКП „Београдске електране”, посетио Термокоманду, Диспечерски центар и погон за производњу топлотне енергије.

– С обзиром на то да је ноћас почео да пада снег и да су ниске температуре током ноћи, „Електране” су прешле на режим двадесетчетворочасовног грејања и целокупни грејни систем у Београду добро функционише. У главном граду се на овај начин греје 311.000 станова, мрежа је дуга 1.500 километара, а 2.000 људи ради на томе да станови буду топли – истакао је градоначелник.

Он је рекао да је београдски систем даљинског грејања веома сложен, као и да Град Београд из године у годину улаже у развој енергетског система.

– Конкретно, наредне године ћемо доградити ново постројење у топлани на Вождовцу, у вредности од шест милиона евра. Тамо ће се производити струја, а уједно грејаће се и станови. Актуелизаћемо и пројекат топловода Обреновац ТЕНТ „А” – топлана „Нови Београд”. Тиме ће град имати потпуну енергетску сигурност, а уштедеће се огромне количине новца. Стратегија престонице је еколошка и у наредне три године, угасићемо котларнице на чврста горива. Циљ нам је да наше топлане користе енергију која је еколошки прихватљива, чиме ће целокупни систем бити на европском стандарду. Такође, због енергетске сигурности, спроводимо програм рехабилитације система и само прошле године заменили смо око 60 километара топловода – казао је Радојичић.

Градоначелник је указао да се из топлане „Нови Београд” греје 40 одсто станова.

– То је доказ да се ради о великом и значајном систему за град. Са поносом истичем да се овде на Новом Београду налази највећи вреловодни котао на Балкану – каже градоначелник.

„Београдске електране”, са 15 великих топлотних извора – топлана и 23 котларницe, укупно инсталисаног капацитета око 2.800 МW, представљају највећег појединачног потрошача енергената у Србији, превасходно природног гаса.

Радојичић: Савременом технологијом у „Београдским електранама” уштедећемо преко 500 милиона годишње

Диспечерски центар ЈКП „Београдске електране” започео је нови, савремени модел управљања и праћења рада даљинског грејања у Београду. Производни систем, дистрибутивнa мрежa и станица од пре две недеље функционишу уз највише стандарде који су наши стручњаци пренели из Јапана.

– „Београдске електране” сада користе високотехнолошко решење за управљање по принципима „паметних градова”, тако да ће остварити уштеду од преко 500 милиона динара годишње и смањити потрошњу гаса за око три процента – истакао је данас градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Овако велика уштеда могућа је захваљујући савременом компјутерском програму који ЈКП „Београдске електране” сада поседује, а чијом употребом се, у складу са временским условима, усклађује испорука топлотне енергије.

– То значи да су током хладних дана Београђанима станови топли, што је најважније, а да се притом води рачуна да се не троши више електричне енергије него што је потребно. На основу прегледа временских прогноза, које се ажурирају на сваких 15 минута, може се предвидети колико ће се енергената потрошити у наредна 72 сата – истиче градоначелник.

Радојичић је подсетио да је ЈКП „Београдске електране” највећи произвођач и дистрибутер топлотне енергије у Југоисточној Европи и истакао да овај центар максимално рационализује потрошњу топлотне енергије у Београду.

– Увођење ове савремене методе представља велики корак у нашим напорима да Београд развијамо у правцу „паметних градова”. „Паметни градови” користе савремене технологијe за унапређење квалитета живота грађана и користе еколошка решења да би градови били здравији за живот. Наставићемо да унапређујемо рад градских топлана и грејног система. На тај начин, грађанима ћемо обезбедити функционалнији систем и направити финансијске и енергетске уштеде – истакао је Радојичић.

Беоинфо вести