Rukovodstvo grada i ministar energetike u proveri rada sistema daljinskog grejanja

Rukovodstvo grada i ministar energetike u proveri rada sistema daljinskog grejanja

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić obišli su danas JKP „Beogradske elektrane” i uverili se u stabilnost i dobro funkcionisanje sistema daljinskog grejanja Beograda.

Vesić je rekao da je Beograd potpuno spreman za predstojeću zimu i da su „Beogradske elektrane” snabdevene svim energentima.

– U prestonici se greje oko 310.000 stanova, što je polovina svih stanova i kuća u gradu, oko 17 miliona kvadratnih metara stambenog prostora i oko četiri miliona kvadratnih metara poslovnog prostora. „Beogradske elektrane” su snabdevene svim energentima, troši se 90 odsto gasa i oko 10 procenata uglja, ali sa tendencijom da se ugalj izbacuje iz upotrebe – pojasnio je Vesić i dodao da je cilj ove iznenadne posete Beogradskim elektranama bio da se proveri da li sve dobro funkcioniše jer predstoji period hladnih dana.

Kako je naveo, u poslednjih mesec dana na 310.000 korisnika bilo je 308 žalbi, što pokazuje da sistem dobro funkcioniše. Dežurne ekipe spremne su da otklone kvarove tamo gde je neophodno kako bi građani imali uredno grejanje, istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika kazao je da toplane nemaju dugovanja za gas, a da Grad Beograd nema nikakva dugovanja prema „Beogradskim elektranama” i dodao da je 2013. godine, u vreme početka rada Privremenog organa, Beograd ovom preduzeću dugovao tri i po milijarde dinara za subvencionisano plaćanje grejanja. Tada su, naveo je on, i toplane dugovale „Srbijagasu” oko tri milijarde dinara za isporučen gas.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i predsedniku Vučiću, kao i ministru Antiću, naredne godine će početi realizacija projekta toplodalekovoda Obrenovac–Beograd.

– On će obezbediti da se koristi toplotna energija iz TENT-A i da se smanji potrošnja gasa za trećinu, odnosno da se čitav Novi Beograd i Zemun greju na taj način. To je veliki projekat, koji ne bismo mogli da ostvarimo bez učešća Vlade Srbije – istakao je Vesić.

Nikola Nikodijević rekao je da ovaj sistem stabilno funkcioniše godinama unazad i dodao da je ključ za dobru grejnu sezonu remontna sezona, koja traje od maja do septembra, kada se vrši revitalizacija čitave mreže.

– Ove godine smo investirali više od dve milijarde dinara u remont mreže i priključke novih korisnika. Tamo gde je mreža bila najranjivija, Miljakovac, Konjarnik, Novi Beograd i drugi delovi grada, izvršen je remont, a rekontrukcija i povećanje kapaciteta je završeno na magistralnom toplovodu od toplane „Novi Beograd”. Tako da sada na desnoj obali reke Save možemo da vršimo gašenje  individualnih kotlarnica, pre svega na Senjaku, Partizanovom i Zvezdinom stadionu, i da očekujemo nove priključke na našu mrežu, ali i da do 2021. godine ugasimo sve individualne kotlarnice, najveće zagađivače u Beogradu – pojasnio je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, „Beogradske elektrane” imaju dovoljno gasa, uglja i mazuta, a ono što ovu toplanu razlikuje od drugih u Srbiji jeste to što u slučaju ekstremnih situacija one mogu da pređu sa jednog na drugo gorivo i da budu ispomoć ostalim gradovima.

– Mali broj žalbi pokazuje da smo uradili dobru predsezonu, a najveći broj žalbi se odnosi na individualne popravke u stanovima prilikom njihovih rekonstrukcija, bez konsultovanja stručnjaka iz „Beogradskih elektrana“. Apelujemo na sugrađane da konsultuju stručnjake iz „Beogradskih elektrana”. U slučaju niskih temperatura, koje za sada nisu najavljene, režim grejanja možemo menjati – naglasio je Nikodijević.

Ministar Antić ponovio je da su „Beogradske elektrane” u potpunosti spremne za grejnu sezonu i hladne dane.

– Remonti su izvršeni, sve pripreme su realizovane, snabevanje svim ključnim energentima je stabilno. Ovaj dobro obavljen posao ključan je ne samo za Beograđane već i za građane čitave Srbije, jer su „Beogradske elektrane”, kao jedna od najznačajnijih energetskih kompnanija, kapitalno važne i za uknupnu energetsku stbilnost zemlje – rekao je Antić i dodao da je 60 toplana u ostalim gradovima i opštinama Srbije u potpunosti spremno za predstojeće hladne dane.

Prema njegovim rečima, podzemno skladište gasa Banatski dvor je puno i ima 450 miliona metara kubnih gasa, a zalihe ostalih energenata ima takođe na zadovoljavajućem nivou. Građani Srbije mogu da očekuju poptuno stabilnu sezonu, sa stabilnim radom svih toplana i energetskih kompanija, zaključio je Antić.

BEONIFO 16. novembar 2018.