Predsednik Skupštine Beograda i direktor „Beogradskih elektrana“ obišli završne radove na magistralnom toplovodu ispod mosta „Gazela“

Predsednik Skupštine Beograda i direktor „Beogradskih elektrana“ obišli završne radove na magistralnom toplovodu ispod mosta „Gazela“

Predsenik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević i direktor JKP „Beogradske elektrane” Goran Aleksić obišli su danas završne radove na rekonstrukciji magistralnog toplovoda preko mosta „Gazela” u dužini od 1.714 metara.

Nikodijević je istakao da radovi na magistralnom toplodalekovodu od toplane „Novi Beograd” predstavljaju jedan od najvažnijih investicionih projekata „Beogradskih elektrana”. Kako je precizirao, rok za završetak radova je 17. septembar i zahtevaju koordinisanost više nadležnih gradskih i republičkih ustanova.

– Važno je istaći da je zamenjeni toplovod ispod mosta „Gazela” bio star više od 30 godina i da nije ispunjavao današnje standarde. Novi toplovod je većeg kapaciteta i energetske efikasnosti, omogućiće bolji kvalitet grejanja za dva miliona kvadrata korisnika na drugoj strani obale reke Save – ukazao je predsednik gradskog parlamenta, koji je sa predstavnicima „Beogradskih elektrana” obišao radove neposredno ispod konstrukcije mosta, na visini većoj od 30 metara.

Nikodijević je najavio da će veći broj krajnjih korisnika moći da se priključi na novi toplovod, kao i da će u sklopu stratergije do 2021. godine biti pogašene sve individualne kotlarnice sa desne strane od auto-puta – od Prokopa ka Senjaku i Partizanovom stadionu, jer su ekološki neprihvatljive.

– Završetkom ovog magistralnog toplovoda, četiri centrale biće privezane na jedan sistem, što će omogućiti da u trenutku havarija i kvarova bude brža i efikasnija intervencija. Takođe, radovi na projektu „Beograd na vodi” su u punom jeku i oni će moći da budu korisnici ovog magistralnog toplovoda – ukazao je Nikodiojević.

On je podsetio da projekat finansira nemačka razvojna banka KfW, kao i da sve radove izvode domaće firme, zbog čega je izrazio zadovoljstvo. Nikodijević je zaključio da je u poslednjih nekoliko godina umnogome unapređen sistem daljinskog grejanja u Beogradu.

Aleksić je dodao da se „Beogradske elektrane” intenzivno spremaju za novu grejnu sezonu, čija vrednost radova prelazi milijardu i šesto miliona dinara.

– Takođe se izvode i dodatni investicioni radovi, poput ovog na magistralnom toplovodu, koji treba da doprinesu da imamo sigurnije i kvalitetnije snabdevanje, kako bismo odgovorili na sve zahteve naših korisnika – istakao je Aleksić.

Beoinfo vesti
24. avgust 2018.