Део Церака без потрошне топле воде

Београд, 21. октобар 2021. – Због квара на делу магистралног топловода у улици Видиковачки венац код броја 54,  данас, 21. октобра, од 11.15 часова,  без потрошне топле воде биће потрошачи у деловима насеља Церак и Скојевског насеља.

Екипе „Београдских електрана“ су на терену и чине све да радови на санацији буду завршени у најкраћем могућем року. Очекује се да ће корисници са овог грејног подручја потрошну топлу воду добити најкасније сутра, 22. октобра у раним јутарњим сатима.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Због повољне спољашње температуре у 11 часова прекид грејања

Београд, 21. октобар 2021. – У складу са Одлуком о снабдевању топлотном енергијом у граду Београду, односно Правилима о раду дистрибутивног система даљинског грејања испорука топлотне енергије данас, у 11 часова, прекинута је због повољних временских услова.

У складу са поменутим актима, испорука топлотне енергије у току грејног дана може да се прекине у случајевима повољне температуре спољашњег ваздуха. Прекид испоруке врши се када температуре спољашњег ваздуха више од 15 степени Целзијуса трају дуже од два сата. Поновна испорука топлотне енергије започиње када је температура спољашњег ваздуха 12 степени Целзијуса или нижа.

Све топлотне предајне станице, којих у систему даљинског грејања има више од 9.000, су аутоматизоване, имају сензоре на спољашњој страни објекта и мере температуру ваздуха у његовом окружењу. Када су спољашње температуре ваздуха више од 15 степени Целзијуса, аутоматски вентил у предајној станици затвара проток топлотне енергије кроз објекат. С обзиром да тада објекти не преузимају топлотну енергију, не постоје услови за производњу и дистрибуцију топлотне енергије потрошачима.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Велики допринос „Београдских електрана“ у борби за чистији ваздух и смањење загађења у главном граду

Београд, 19. октобар 2021. – Последњих година сведоци смо све већег загађења ваздуха у Београду. Велики број возила у саобраћају, а посебно кућна ложишта негативно утичу на квалитет ваздуха, посебно у зимским месецима. Међутим, борба за побољшање животне средине у главном граду када су у питању „Београдске електране“ траје већ деценијама. Заједно са оснивачем, Скупштином града, покренут је Програм гашења котларница и до сада је угашено више од 1.300 котларница које су као погонско гориво користиле угаљ или мазут који сагоревањем емитују значајне количине штетних материја. Такође, ти топлотни извори су и енергетски неефикасни. Према проценама, ефекат гашења котларница резултирао је смањењем емисије CO2 за чак око 500.000 тона годишње.

Овај огроман успех не би могао да буде постигнут да упоредо са гашењем котларница предузеће није градило топлотне изворе (топлане) које у производњи користе природни гас – еколошки прихватљив енергент. Захваљујући великим улагањима у систем даљинског грејања, удео потрошње природног гаса је у протеклих десетак година повећан са 81 одсто на чак 96 одсто, чиме је дат велики допринос у смањењу загађења ваздуха у Београду.

У борби за заштиту животне средине „Београдске електране“ улажу и у остале пројекте које смањују загађење у главном граду. У топланама „Дунав“, „Коњарник“ и „Вождовац“ уграђен је систем за рециркулацију димних гасова којим је омогућено да ниво емисије азотних окисида (NOx) буде испод граничних вредности. Наиме, приликом рада, продукти сагоревања енергената не испуштају се у атмосферу него се враћају у котлове. У наредном периоду и топлана „Церак“ ће имати овај систем, а исти принцип ће бити примењен у свим осталим топланама чији топлотни извори имају снагу већу од 50 мегавата.

У току ове грејне сезоне биће угашене и котларнице у Булевару војводе Мишића од 37 до 39 и Булевару војводе Мишића 39а. Корисници из овог дела града ће се убудуће грејати преко топловодне мреже система „Београдских електрана“.

Када је у питању котларница у Љутице Богдана 2, изграђен је топловод до уласка у постројење и у плану је да овај топлотни извор буде угашен у току следеће године.

У наредној грејној сезони биће урађена реконструкција котларнице у Вртларској улици која ће убудуће као енергент користити лако лож уље. Изграђена је нова топловодна мрежа, тако да ће се део потрошача снабдевати топлотном енергијом из топлане „Нови Београд“, а део из ове котларнице. Потпуно гашење тог топлотног извора није могуће јер је потребно да у току ноћи, када не ради топлана „Нови Београд“, снабдева топлотном енергијом Земунску болницу.

Такође, није могуће ни гашење котларница у Прешевској 34 (породилиште) и Димитрија Туцовића 161 (Градска болница) јер ниједна топлана у близини не производи топлотну енергију за припрему потрошне топле воде која је неопходна за рад ове две здравствене установе. У плану је да у наредне две до три године буду угашене и котларнице „Шехер“ и Дом здравља „Браће Јерковић“.

Један од највећих приоритета „Београдских електрана“ тренутно је делимично гашење највеће котларнице у насељу „Сава Ковачевић“ у Земуну. Већ годинама уназад „Београдске електране“ граде инфраструктуру, односно нове трасе топловода, две препумпне станице, модернизују топлотне предајне станице како би било омогућено снабдевање потрошача са грејног подручја Земун топлотном енергијом (за грејање) из топлане „Нови Београд“. Такође, уградњом нових и ефикаснијих котлова од 9 мегавата који ће као погонско гориво користити еколошки прихватљив енергент, биће реконструисано и производно постројење у котларници „Сава Ковачевић”. То производно постројење ће у летњем периоду снабдевати потрошаче топлотном енергијом за припрему потрошне топле воде што ће значајно смањити загађење животне средине.

Истичемо, током претходне грејне сезоне у рад је пуштена једна од препумпних станица (у блоку 38) на грејном подручју топлане Нови Београд. Радом ове станице обезбеђен је део потребне топлотне енергије за потрошаче топлане у насељу Сава Ковачевић. То је допринело значајном смањењу рада топлане у овом земунском насељу.

Тренутно су у току припреме за пуштање у рад и друге препумпне станице у блоку 28 (ЕДБ завршава електро радове), чиме ће се стећи услови за обезбеђивање потпуног снабдевања топлотном енергијом из топлане „Нови Београд“ свих потрошача који се сада снабдевају из топлане у насељу Сава Ковачевић. Преостала је реконструкција и замена дотрајалог топлотног извора котловима укупне инсталисане снаге од 6 MW (мегавата), чија реализација је планирана за почетак грејне сезоне 2022/2023.

Половином новембра прошле године „Београдске електране” су угасиле и котларницу капацитета 1,2 мегавата и на систем даљинског грејања прикључиле болницу „Свети Сава”. Котларница те здравствене установе била је велики загађивач животне средине у центру града и велики је успех што је за кратак временски период изграђен топловодни прикључак.

Поред тога, у циљу гашења котларница КБЦ „Земун” и повезивања четири објекта болничког комплекса на систем даљинског грејања у току прошле године изграђена је деоница топловода од Пољопривредног факултета до Клиничко болничког центра. Крајем прошле године завршена је изградња прикључка и објекат је повезан на дистрибутивну мрежу топлане „Нови Београд”. Угашене котларнице капацитета 4 мегавата за производњу топлотне енергије користиле су мазут и угаљ. У току грејне сезоне ови објекти се топлотном енергијом снабдевају из топлане „Нови Београд”, док ће се у летњем периоду снабдевати из котларнице у Вртларској улици. У наредних годину дана и коларница у Вртларској ће бити реконструисана у циљу спровођења мера заштите животне средине и повећања енергетске ефикасности.

План је да за око три године у систему даљинског грејања остане 14 топлана и 15 котларница. Преостале котларнице морају да остану у систему даљинског грејања због одређених специфичности попут снабдевања топлотном енергијом приоритетних потрошача (болнице, школе и слично). С обзиром да су те котларнице, попут оних у Сремчици и Барајеву веома удаљене од топловодне инфраструктуре, оне ће и даље бити у функцији, али ће бити реконструисане и модернизоване тако да користе еколошки прихватљивије енергенте, чиме ће бити значајно смањени штетни продукти сагоревања.

Као друштвено одговорно предузеће, „Београдске електране“ ће и убудуће улагати у пројекте који за циљ имају очување животне средине.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Београдске електране у борби за чистији ваздух у главном граду

Котларница у насељу Сава Ковачевић као погонско гориво користи мазут и представља значајног локалног загађивача. Црни дим који се јуче 17. октобра на кратко могао видети како излази из димњака топлане „Земун“ у насељу Сава Ковачевић, последица је регулације сагоревања на котлу, а не како су неки еколошки активисти узбунили житеље Београда да се у погонима овог предузећа спаљује резидуал. Ове оптужбе су неосноване и неистините и штете угледу предузећа.

Житељи Земуна могу да се увере да из димњака топлане „Земун“ у насељу Сава Ковачевић данас 18. октобра нема дима и да квалитет ваздуха у њиховом окружењу није угрожен због рада топлане.

Заштита животне средине је важан део пословне политике ЈКП „Београдске електране“ и уједно један од њених приоритетних стратешких планова. У циљу заштите животне средине и обезбеђивања сигурније и поузданије испоруке топлотне енергије корисницима у делу Земуна, „Београдске електране” приводе крају пројекат делимичног гашења котларнице у насељу Сава Ковачевића. У плану је да се станови корисника из овог дела Земуна убудуће греју из топлане „Нови Београд“. Делимично гашење котларнице подразумева да ће у летњем периоду ти топлотни извори снабдевати кориснике топлотном енергијом за припрему потрошне топле воде (ПТВ), а као погонско гориво користиће еколошки прихватљивији енергент.

Неистините оптужбе неће зауставити „Београдске електране“ да наставе вишедеценијску борбу за чист ваздух у престоници. Од свих производних капацитета (14 топлана и 22 котларнице), 96 одсто њих као енергент користе природан гас или компримовани природан гас, који су еколошки најприхватљивији. У осталим топлотним изворима користе се мазут, лако лож уље, угаљ и биомаса.

Истичемо, током претходне грејне сезоне у рад је пуштена једна од препумпних станица (у блоку 38) на грејном подручју топлане Нови Београд. Радом ове станице обезбеђен је део потребне топлотне енергије за потрошаче топлане у насељу Сава Ковачевић. То је допринело значајном смањењу рада топлане у овом земунском насељу.

Тренутно су у току припреме за пуштање у рад и друге препумпне станице (блок 28), чиме ће се стећи услови за обезбеђивање потпуног снабдевања топлотном енергијом из топлане „Нови Београд“ свих потрошача који се сада снабдевају из топлане у насељу Сава Ковачевић. Ова топлана ће убудуће радити само за потребе производње потрошне топле воде, када топлана Нови Београд није у погону.

Преостала је реконструкција и замена дотрајалог топлотног извора котловима укупне инсталисане снаге од 6 MW (мегавата), чија реализација је планирана за почетак грејне сезоне 2022/2023.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Саопштење ЈКП „Београдких електрана“: Сви делови Београда имају грејање. Још једном честитамо господину амбасадору Кристоферу Хилу на именовању

Београд, 16.октобар 2021. – Јавно комунално предузеће „Београдске електране“ већ 10 дана у режиму од 06 до 22 сата испоручује  топлотну енергију корисницима. Првих неколико дана, када се систем који није био у функцији пет месеци уходавао, било је мањих проблема са грејањем у појединим зградама или подстаницама. Ниједном од почетка грејања није било случаја да делови града нису имали испоруку топлотне енергије као што то тврде поједини медији. Корисници који имају  проблема са грејањем, који нису можда задовољни температуром у стану, или им не раде поједина грејна тела, на данашњим спољашњим температурама ваздуха нису могли да се смрзавају. Свима који нису имали испоруку топлотне енергије од званичног почетка грејне сезоне, биће одобрена бонификација, односно биће има умањени рачуни.

Пристојност и леп гест када је директор предузећа Раде Баста честитао Кристоферу Хилу на новој функцији, злуради језици су искористили да критикују рад предузећа и свих запослених који се труде да у становима Београђана буде топло.

Као неко ко се бори за просперитет предузећа и кроз различите пројекте улазе у развој и модернизацију „Београдских електрана, нису на месту пре свега неистинити коментари, а и непристојни. Честитати некоме именовање на тако важну функцију је част. Директор Баста је позвао новоизабраног амбасадора да кроз пројекте и сарадњу САД- и Србије убудуће буде више улагања у енергетику. А, злуради језици можда не знају да се у „Београдским електранама“ производи топлотна енергија и да нам је сваки пројекат важан, јер тиме обезбеђујемо боље грејање корисницима и боримо се за чистији ваздух у Београду. У томе нема ничега лошег.

Менаџмент „Београдских електрана“

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Честитка директора ЈКП “Београдских електрана” Радета Басте поводом именовања новог амбасадора Сједињених Америчких Држава у Републици Србији Кристофера Хила

Београд, 16. oктобар 2021. – Директор ЈКП „Београдски електрана“ Раде Баста честита номинацију новог амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофера Хила.

„Желим да Вам упутим најбоље жеље за успех на новој дужности. Република Србија и Сједињене Америчке Државе имају пријатељске односе и уверен сам да ће под Вашим вођством, на обострану корист два народа, наши билатерални односи бити разноврснији и проширени. Република Србија је опредељена за снажнију економску и научно-техничку сарадњу са Сједињеним Америчким Државама, које види као стратешког партнера у свим областима од заједничког интереса, као и у суочавању са различитим изазовима данашњице као што су климатске промене и животна средина. У светлу 140. годишњице успостављања дипломатских односа наших двеју земаља, такви примери историјског савезништва требало би да нам послуже као путоказ за даљи развој наших односа. Посебно би истакао могућности за снажнију економску сарадњу и унапређење билатералних трговинских и инвестиционих могућности између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, у подршци привлачења инвестиција америчких компанија са акцентом на сектор енергетике али и могућностима за побољшање пословног окружења и унапређења трговинских односа двеју земаља.“

Ваша екселенцијо, примите још једном најсрдачније честитке поводом Ваше номинације за новог амбасадора САД у Србији и желим Вам сву срећу у обављању Ваших будућих радних задатака.

Примите изразе мојег највишег поштовања.

Директор ЈКП „Београдске електране“

Раде Баста

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Раде Баста: Спремно улазимо у грејну сезону, Београђани неће осетити последице светске енергетске кризе

Јавно комунално предузеће „Београдске електране“ спремно је дочекало 15. октобар  – званичан почетак грејне сезоне. Тим поводом Београђанима и запосленима обратио се директор Раде Баста.

- Поштовани Београђани, корисници услуга „Београдских електрана“, пред нама је нова грејна сезона и нови изазови. Хвала свима који су у протеклих неколико дана имали стрпљења да сачекају неколико минута дуже како би пријавили рекламацију. Док се свет и Европа суочавају са озбиљним недостатком гаса и енергије уопште, захваљујући агилности и виспреној политици нашег председника, обезбеђена је довољна количина свих енергената неопходних за стабилно функционисање предузећа. Београђани неће осетити последице енергетске кризе која погађа свет, нагласио је Баста.

Први човек „Београдских електрана“ напоменуо је да су период топлих функционалних проба, од 7.октобра, запослени у предузећу искористили  да отклоне недостатке на дистрибутивној мрежи. Систем је мировао пет месеци и уобичајено је да  на  сваком старту грејања буде проблема на инсталацијама у поједином зградама у сваком делу града. Систем је стабилан и нема системских кварова у производном и дистрибутивном сектору.

-То је и очекивано јер су летњи месеци максимално искоришћени за ремонт постројења, реконструкцију и изградњу нових топловода, модернизацију и замену опреме у подстаницама. „Београдске електране“ су предузеће са великом одговорношћу и трудимо се да сваки корисник буде задовољан. Запослени су вредно радили, без предаха како би у стану сваке труднице, породиље, старијег суграђанина, сваког потрошача било топло, истакао је Раде Баста.

Број рекламација на квалитет грејања се драстично смањује. У први дан грејне сезоне, „Београдске електране“ су закорачиле  спремно.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Домаћинства, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Баста обишао станаре који немају грејање: Београђани, хвала на стрпљењу

Београд, 14. октобар 2021. – Менаџмент „Београдских електрана“ на челу са директором предузећа Радетом Бастом, придружио се екипама на терену које отклањају кварове у делу Новог Београда како би се уверио да се недостаци у снабдевању отклањају у најкраћем року.

Том приликом директор предузећа је разговарао са станарима који живе у приватним кућама (око 80 објеката) у Данила Лекића на Бежанијској коси који од почетка топлих функционалних проба нису имали грејање због квара на топловоду.

Испред објекта на овој адреси је откопана улица у дужини од 30 метара. Квар није могао да буде отклоњен раније јер су власници куће у непосредној близини бетонирали и саградили ограду на зеленој површини испод које је постављен топловод.

-Хвала на стрпљењу, већ данас ће део корисника из овог насеља добити грејање. Као што видите, квар је могао да буде отклоњен много раније и ваши домови би били топли да нисмо имали оволико компликација. Ово није усамљени пример да неко сагради пословни објекат, кућу или ограду изнад топловода. Овакви случајеви отежавају рад наших екипа. Ми смо морали да испланирамо нову трасу топловода, да копамо поред ограде и поставимо нове цеви. Тренутно је у току пуњење овог дела мреже и на ваше и наше задовољство, данас ће вам бити топли домови, истакао је Раде Баста.

Међутим, док је Баста разговарао са власницима кућа, екипе су га обавестиле да је дошло до још једног квара на топловоду. Место цурења је убрзо пронађено, али нажалост и тај квар је на неприступачном месту, испод ограда и дворишта власника кућа. Због тога 24 приватне куће ни првог дана званичног почетка грејне сезоне, 15.октобра неће имати испоруку топлотне енергије.

Сви станари срдачно су дочекали директора „Београдких електрана“, разговарали са њим у вези са проблемима у овом насељу насталих због проширења објеката на зелену површину испод којег је постављен топловод. Станари су похвалили рад теренских екипа које су ангажоване на решавању проблема и захвалили се директору Басти на томе што је издвојио време да их посети.

Директор Раде Баста обишао је и друге локације, као што су Гандијева 74 и Омладинских бригада 6. У Гандијевој улици број 74, дошло је до пуцања у међуспратној конструкцији између локала и гараже. Екипе су разбиле део бетона како би приступиле месту квара. Замењене су цеви и у моменту када је директор Баста стигао, вариоци су приводили радове крају. Инсталације су напуњене и у поподневним часовима, станари два солитера у Гандијевој улици су добили грејање. Акција обиласка објеката у којима има проблема са испоруком топлотне енергије биће настављена и у наредном периоду.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

На услузи грађанима : Баста и извршни директори у улози оператера

Раде Баста, директор ЈКП „Београдске електране“, данас 13. октобра, на велико изненађење корисника, јављао се на позиве грађана који пријављују рекламације Диспечерском центру. У овој акцији директору Басти придружило се и пет извршних директора. Они су са Београђанима разговарали о разлозима јављања, о задовољству услугама које предузеће пружа, као и о њиховом мишљењу о могућностима унапређења пословања. Овом приликом директори су и пријављивали рекламације корисника и упућивали налоге екипама на терену како би евентуални недостаци били отклоњени у што краћем року.

-Ову идеју сам планирао да спроведем у дело на званичном почетку грејне сезоне, али због притиска јавности то чиним сада, док још трају топле пробе. Желео сам да се уверим да сви корисници који имају било какав проблем у вези са грејањем, могу увек да добију оператере и да пријаве рекламацију. Наши корисници морају да знају да смо мој тим и ја, као и сви запослени у предузећу сервис грађана, да имамо заједничке интересе и да на овај начин осете нашу бригу и пажњу, истиче Баста.

Objavljeno pod Вести и саопштења, Скроловане вести | Komentari su isključeni

Финансијски извештаји ЈКП Београдске електране са мишљењем независног ревизора за енергетске делатности за 2020 годину

Јавно снабдевање природним гасом

Дистрибуција и управљање дистрибутивним системом за природни гас

Objavljeno pod Финансијски извештаји | Komentari su isključeni