Новинари

Двадесетчетворочасовно грејање поново од вечерас, 06. децембра, због ниских спољних температура

četvrtak, decembar 6th, 2018

Београд, четвртак, 06. децембар 2018. – Услед ниских спољашњих температура ваздуха од вечерас, 06. децембра 2018., сви топлотни извори поново прелазе у двадесетчетворочасовну производњу и испоруку топлотне енергије потрошачима.

Претходно, из истих разлога, двадесетчетворочасовно грејање трајало је од 27. новембра до 03. децембра, као и од 18. до 21. новембра 2018.године, док је у претходној грејној сезони 2017/2018., у 24-о часовном режиму рада потрошачима испоручивана топлотна енергија чак 82 дана.

Због повољних временских услова, вечерас, 03. децембра, престаје нон-стоп грејање

ponedeljak, decembar 3rd, 2018

Београд, понедељак, 03. децембар 2018. – Због повољних временских услова, вечерас, 03. децембра 2018. у 22 часа престаје двадесетчетворочасовна испорука топлотне енергије потрошачима. Сви топлотни извори (топлане и котларнице) ЈКП „Београдске електране“ од уторка, 27. новембра 2018. до вечерас, 03. децембра, грејали су станове потрошача у нон-стоп режиму због ниских спољашњих температура ваздуха.
Подсећамо, испорука топлотне енергије и током ноћи трајала је од 18. новембра до 21. новембра 2018., док је у претходној грејној сезони 2017/2018., у 24-о часовном режиму рада потрошачима испоручивана топлотна енергија чак 82 дана.

Успостављена испорука топлотне енергије потрошачима са грејних подручја топлана „Нови Београд“ и „Баново брдо“

ponedeljak, decembar 3rd, 2018

Београд, уторак, 04. децембар 2018. (07.25 h) – Потрошачи који у понедељак од 10 часова ујутро нису имали грејање на делу Новог Београда и Бежанијске косе, током јучерраљњег дана поново су снабдевени топлотном енергијом. Такође, од јутрос је настављена испорука топлотне енергије потрошачима са грејног подручја топлане „Баново брдо“.

(Претходно) Због квара на магистралном топловоду М4 на грејном подручју топлане Нови Београд, данас 3. децембра 2018. од 10 часова обуставља се испорука топлотне енергије корисницима у делу насеља Белвил у Улици Јурија Гагарина 12, 12а, 14, 14н 14л, 14и, 14ж, 14д и 14 б, блоку 67а (Улица Уроша Мартиновића), блокови 64 и 63, северни део блока 62 и јужни део блока 62 од Јурија Гагарина 80 до броја 108, северни део блока 61 и насеље Бежанијска коса.
Очекује се да ће квар
на поменутом топловоду бити отклоњен данас, 3. децембра, до 20 часова.

( Претходно) Због хитне поправке квара на топловоду, на раскрсници улица Жарковачка и Мире Попаре – грејно подручје топлане „Баново брдо“, данас – 3. децембра, од 9.00 часова, без испоруке топлотне енергије су потрошачи из следећих улица: Благоја Паровића 102а/б/в/г/д, 103, 103/а, 104, 105, 105а, 107, 107/а/б/в/г/д, 109, 111, 113а/б, 115а/б/в/г/д, 117, 117а, 119, 119а; Жарковачка 21г/в, 24, 38-60; Краљице Катарине 108, 119, 122, 128, 136, 152-158 и Мире Попаре 85.

Екипе за хитне интервенције су на терену, увелико већ раде на отклањању квара. Наставак испоруке топлотне енергије потрошачи из наведених улица са грејног подручја топлане „Баново брдо“, могу очекивати, сутра-4. децембра, у раним јутарњим часовима.

Деманти на тврдње појединих медија да је део потрошача у делу центра града у суботу, 24. новембра 2018., био без грејања због изградње „Београда на води“

petak, novembar 30th, 2018

Београд, 30. новембар 2018. – Поједини медији објавили су информацију да се у суботу, 24. новембра 2018. године, како је наведено, „десетине хиљада људи смрзавало у већем делу центра града због квара до којег је дошло услед извођења радова на градилишту Београда на води“, а што је неистина.

Истина је да су делови централне градске зоне били без грејања у суботу, 24. новембра 2018. године, од 09.00 часова до 22.00 часа (када је био и завршен грејни дан) због квара на делу магистралног топловода (М6) на грејном подручју топлане „Нови Београд“ из којег се снабдевају потрошачи у поменутом делу града, а који се десио у топловодној комори у Савској улици. Чињеница је да се топловодна комора у којој је био квар на делу магистралног топловода уопште не налази у зони градилишта „Београда на води“, нити је тај магистрални топловод уопште физички повезан нити са једним објектом у „Београду на води“. Непобитна истина је да се квар догодио због великог броја честих термичких напрезања магистралног топловода, што је уобичајна појава у термотехници, и да на њему није дошло до квара због радова у оквиру изградње објеката у склопу пројекта „Београд на води“. Такође, чињеница је и да су теренске екипе за хитне интервенције радиле више од 12 сати без прекида како би у најкраћем року поправиле овај квар, а да би потрошачи добили грејање у недељу, 25. новембра 2018. године, у 07.00 часова, када и сви потрошачи ЈКП „Београдске електране“. Такође, чињеница је и да су потрошачи и медији о овом квару обавештени пре искључења потрошача, а не post-festum.

Иначе, радови су обављени у суботу, 24. новембра, када је спољашња температура ваздуха била виша од 10 степени Целзијуса да би се избегла већа хаварија у наредним данима када је прогнозирана ниска спољашња температура ваздуха, која захтева 24.-о часовну испоруку топлотне енергије потрошачима и када би последице прекида испоруке топлотне енергије по њих биле веће и непријатније.

ЈКП „Београдске електране“ ће и убудуће у најповољнијим тренуцима по потрошаче отклањати све кварове да би спречиле веће последице, јер је задовољство корисника на првом месту.

Градоначелник проф.др. Зоран Радојичић обишао „Београдске електране“

sreda, novembar 28th, 2018

Београд, 28. новембар 2018. – Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је јутрос топлану „Нови Београд” где се уверио да сви системи функционишу и да Београђани имају квалитетно грејање.

Радојичић је, заједно са руководством ЈКП „Београдске електране”, посетио Термокоманду, Диспечерски центар и погон за производњу топлотне енергије.

– С обзиром на то да је ноћас почео да пада снег и да су ниске температуре током ноћи, „Електране” су прешле на режим двадесетчетворочасовног грејања и целокупни грејни систем у Београду добро функционише. У главном граду се на овај начин греје 311.000 станова, мрежа је дуга 1.500 километара, а 2.000 људи ради на томе да станови буду топли – истакао је градоначелник.

Он је рекао да је београдски систем даљинског грејања веома сложен, као и да Град Београд из године у годину улаже у развој енергетског система.

– Конкретно, наредне године ћемо доградити ново постројење у топлани на Вождовцу, у вредности од шест милиона евра. Тамо ће се производити струја, а уједно грејаће се и станови. Актуелизаћемо и пројекат топловода Обреновац ТЕНТ „А” – топлана „Нови Београд”. Тиме ће град имати потпуну енергетску сигурност, а уштедеће се огромне количине новца. Стратегија престонице је еколошка и у наредне три године, угасићемо котларнице на чврста горива. Циљ нам је да наше топлане користе енергију која је еколошки прихватљива, чиме ће целокупни систем бити на европском стандарду. Такође, због енергетске сигурности, спроводимо програм рехабилитације система и само прошле године заменили смо око 60 километара топловода – казао је Радојичић.

Градоначелник је указао да се из топлане „Нови Београд” греје 40 одсто станова.

– То је доказ да се ради о великом и значајном систему за град. Са поносом истичем да се овде на Новом Београду налази највећи вреловодни котао на Балкану – каже градоначелник.

„Београдске електране”, са 15 великих топлотних извора – топлана и 23 котларницe, укупно инсталисаног капацитета око 2.800 МW, представљају највећег појединачног потрошача енергената у Србији, превасходно природног гаса.

Радојичић: Савременом технологијом у „Београдским електранама” уштедећемо преко 500 милиона годишње

Диспечерски центар ЈКП „Београдске електране” започео је нови, савремени модел управљања и праћења рада даљинског грејања у Београду. Производни систем, дистрибутивнa мрежa и станица од пре две недеље функционишу уз највише стандарде који су наши стручњаци пренели из Јапана.

– „Београдске електране” сада користе високотехнолошко решење за управљање по принципима „паметних градова”, тако да ће остварити уштеду од преко 500 милиона динара годишње и смањити потрошњу гаса за око три процента – истакао је данас градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Овако велика уштеда могућа је захваљујући савременом компјутерском програму који ЈКП „Београдске електране” сада поседује, а чијом употребом се, у складу са временским условима, усклађује испорука топлотне енергије.

– То значи да су током хладних дана Београђанима станови топли, што је најважније, а да се притом води рачуна да се не троши више електричне енергије него што је потребно. На основу прегледа временских прогноза, које се ажурирају на сваких 15 минута, може се предвидети колико ће се енергената потрошити у наредна 72 сата – истиче градоначелник.

Радојичић је подсетио да је ЈКП „Београдске електране” највећи произвођач и дистрибутер топлотне енергије у Југоисточној Европи и истакао да овај центар максимално рационализује потрошњу топлотне енергије у Београду.

– Увођење ове савремене методе представља велики корак у нашим напорима да Београд развијамо у правцу „паметних градова”. „Паметни градови” користе савремене технологијe за унапређење квалитета живота грађана и користе еколошка решења да би градови били здравији за живот. Наставићемо да унапређујемо рад градских топлана и грејног система. На тај начин, грађанима ћемо обезбедити функционалнији систем и направити финансијске и енергетске уштеде – истакао је Радојичић.

Беоинфо вести

Отклоњен краткотрајни поремећај у снабдевању потрошача у делу центра града, нормализовано снабдевање топлотном енергијом

sreda, novembar 28th, 2018

Београд, среда, 28. новембар 2018. (14 часова; update 16.15; 17.15; 18 часова) – Квар мањег обима због којег потрошачи који се налазе у делу централне градске зоне краткотрајно нису имали снабдевање топлотном енергијом је откоњен, а снабдевање топлотном енергијом је нормализовано. Без грејања од 14 часова до око 17.30 часова били су …опширније »

Нон-стоп грејање од јуче, 27. новембра, систем стабилно функционише

sreda, novembar 28th, 2018

Београд, среда, 28. новембар 2018. - Сви топлотни извори (топлане и котларнице) ЈКП „Београдске електране“ од јуче, 27. новембра 2018., због ниских спољашњих температура ваздуха, поново су прешли у 24-o часовну производњу и испоруку топлотне енергије потрошачима, па грејање станова функционише и током ноћи.

Према Правилима о раду дистрибутивног система даљинског грејања, који је усвојила Скупштина града Београда, уколико је температура спољашњег ваздуха измерена у 18.00 часова нижа од +1 степен Целзијуса и прогнозиране температуре спољашњег ваздуха у времену од 22.00 до 06.00 чaсова су ниже од нула степени Целзијуса, производња топлотне енергије траје континуирано 24 часа.

Овакав режим рада трајаће све док трају поменути временски услови. Подсећамо, испорука топлотне енергије и током ноћи трајала је од 18. новембра до 21. новембра 2018., док је у претходној грејној сезони 2017/2018., у 24-о часовном режиму рада потрошачима испоручивана топлотна енергија чак 82 дана.

Поправљен квар на магистралном топловоду, обновљена испорука топлотне енергије потрошачима који јуче нису имали грејање

nedelja, novembar 25th, 2018

Београд, недеља, 25. новембар 2018. – Поправљен је квар на делу магистралног топловода М6 на грејном подручју топлане „Нови Београд“ из којег се топлотном енергијом снабдевају делови централне градске зоне …опширније »

Неодложна поправка квара на магистралном топловоду, део потрошача у центру града, зони око Храма Светог Саве и делу Неимара без грејања од 9.00 часова

subota, novembar 24th, 2018

Београд, субота, 24. новембар 2018. – Услед неодложне поправке квара на делу магистралног топловода М6 на грејном подручју топлане „Нови Београд“ из којег се топлотном енергијом снабдевају делови централне градске зоне, данас, од 09 часова, …опширније »

Отклоњен квар на делу топловода у Шајкашкој улици – грејно подручје топлане „Дунав“

četvrtak, novembar 22nd, 2018

Београд, петак, 23. новембар 2018.  – Квар на делу магистралног топловода на грејном подручју топлане „Дунав“, у Шајкашкој улици,  поправљен је. Потрошачи који из поменутог разлога јуче нису имали грејање, од јутрос имају редовно снабдевање топлотном енергијом.

У супротном , појединачне рекламације на квалитет грејања пријављују се Диспечерском центру – Служби за пријем рекламација на број телефона 011 2093-011, док се цурење воде из инсталација пријављује на број телефона 011 2093-100.